Кулінарія та страви

Шалтібарщай: рецепт традиційного литовського холодного борщу на кефірі для спекотних літніх днів

“Шалтібарщай” – це холодний суп з буряка на кефірі, традиційна страва литовської національної кухні. Готують його зазвичай влітку, в найспекотніші, спекотні дні, коли зовсім не хочеться гарячої, жирної, важкої їжі. Головний інгредієнт цієї страви – буряк, маринована або просто варена. Вона то, і надає домінуючий смак і приємний колір готового блюда.

Як приготувати холодний борщ по – литовськи

Для початку список необхідних інгредієнтів (6 порцій)

Буряк 2 шт( невеликі, грам на 300)
Огірки 2 шт
Кефір 2,5% жирності 1 літр
Яйця курячі 3 шт
Цибуля зелена 1 пучок
Кріп свіжий 1 пучок
Лимон-0,5 шт
Сіль, перець за смаком.

Крім цих інгредієнтів знадобиться ще молода картопля, по 2 шт. на порцію. За традицією, холодний борщ по-литовськи, подається з відвареною картоплею в мундирі.

  • Буряк і яйця для цієї страви слід приготувати заздалегідь. Буряк, якщо використовується свіжа, відварити або запекти, яйця зварити круто.
  • Буряк натерти на крупній тертці, огірки порізати дрібною соломкою, або, так само, натерти на тертці, тільки іншого типу, яка для моркви по корейськи.
  • Кріп і пір’я цибулі дрібно нашаткувати, додати до них сіль, і розтерти ложкою, щоб зелень пустила сік.
  • Розтерту зелень додати до овочів.
    Все це залити літром кефіру і гарненько перемішати. Якщо борщ вийшов дуже густим, можна розбавити її холодною кип’яченою водою.
  • Посолити, поперчити за смаком. При бажанні заправити лимонним соком. Якщо буряк використовувалася маринована, цей крок пропускаємо.
  • Дати настоятися в холодильнику, хоча б пару годин.

Як вже було згадано, такий борщ традиційно подається з відвареною картоплею.
Але просто варена картопля це занадто банально і як то біднувато.

Краще зробити з неї наступне:

Попередньо зварену картоплю прямо з шкіркою, злегка, без особливого фанатизму, розплющити товкачиком. І обсмажити ці “котлетки” на сковороді з обох сторін. Коли буде обсмажуватися друга сторона, картоплю потрібно посолити, краще крупною сіллю, і приправити, хоча б, якою-небудь готовою сумішшю спецій для картоплі. Ось з такою картоплею страва буде веселіше. Перед подачею покласти в шалтібарщай половинку курячого яйця і заправити ложечкою сметани і зеленню. Ось і весь рецепт приготування холодного борщу, який відмінно допоможе освіжиться і втамувати голод, навіть в самий жаркий літній день.