Садівникам

Вирощую розсаду баклажанів і пересаджую в грунт по перевіреним часом правилами — ділюся досвідом

Пропоную розібратися, як отримати розсаду баклажанів, які прийоми краще для цього використовувати.

Баклажани

Визначаємося з видом баклажана

Для початку раджу визначитися з видами баклажанів для посіву. Вони можуть бути сортовими або гібридними. З гібридних не отримати насіння на майбутній рік.

Раджу звернути увагу на відповідність сорту регіону вашого проживання. Для південних підійдуть одні, для середньої смуги зовсім інші.

Вибираємо для вирощування баклажан

Головні якості насіння:

  • врожайність;
  • витривалість;
  • лежкість при зберіганні.

Нізкоурожайние сорти менш вимогливі у догляді.

Витривалість – показник стійкості баклажанів до хвороб, різких кліматичних змін. Я намагаюся вибирати сорти з більшою витривалістю.

Останнім часом почастішали аномальні природні явища. Вони згубно позначаються на рості рослин.

Хороша лежкість – не остання якість для баклажанів. Я віддаю перевагу сорти з тривалим терміном зберігання.

Терміни посіву

Для підрахунку термінів посіву я використовую місячний календар. Приблизні терміни за нього припадають на 19-24 лютого.

Доросла розсада баклажанів

Баклажани теплолюбні. У відкритий грунт розсаду у мене припадає на середину або кінець травня, коли мине загроза заморозків.

Підготовка тари, насіння та ґрунту

Ємність попередньо обеззараживаю розчином марганцівки. Використовую тару з дренажними отворами.

Грунт обираю легку, пухку, нейтральну по кислотності. Віддаю перевагу використовувати суміш власного приготування у співвідношенні:

  • торф 60;
  • дернова земля 10;
  • перегній 20;
  • пісок 10;
  • біогумус 5.

Вирощування баклажана

Насіння обробляю в кілька етапів:

  • замочую в розчині марганцівки на 30 хвилин;
  • промиваю;
  • опускаю в розчин з 1 літра води, 1 ст. ложки мінерального добрива і 1 ст. ложки деревної золи на 24 години;
  • закаливаю насіння, по черзі тримаючи їх у холодильнику, то при кімнатній температурі.

Останню процедуру повторюю кілька разів. Насіння повинні бути при цьому вологими. Відразу після висаджую в готовий грунт.

Догляд за розсадою

Насіння, висаджені в грунт, накриваю поліетиленом і тримаю в теплі.

Температурний режим

Після появи сходів температуру знижую, щоб коренева система добре вкоренилася.

Поява сходів

Вдень +18 °С, вночі +14 °С.

Коли з’являться перші листочки, температуру піднімаю до +25 °С. Вночі вона може залишатися незмінною.

Так я готую розсаду для відкритого грунту.

Освітлення

Я використовую додаткове освітлення, щоб запобігти витягуванню рослин.

Молоді паростки

Полив

Поливаю водою кімнатної температури. Краще використовувати розпилювач, особливо коли розсада ще маленька.

Пересихання грунту намагаюся уникати.

Підгодівля

Першу підгодівлю проводжу через тиждень після появи сходів. Наступні з проміжками в 7 днів.

Догляд за розсадою

Використовую склади з високим вмістом фосфору.

Пікіровка

Баклажани досить ніжні рослини, вони погано переносять пересадку.

Намагаюся пересаджувати максимально акуратно і дбайливо.

  1. Для цього заздалегідь поливають саджанці.
  2. Наповнюю стаканчики живильною сумішшю.
  3. Зволожую грунт.
  4. Розміщую розсаду у нього до перших листочків.

Після пікіровки розсаду регулярно поливаю, бажано в ранковий час.

Підгодівля і загартовування

Підживлюю мінеральними добривами. Додаю деревну золу. Закаливаю рослини на свіжому повітрі, роблю це поступово. При цьому уникаю протягів і температури нижче +14 °С.

Баклажан у відкритому грунті

Коли у баклажанів з’явиться до 12 справжніх листочків, вони зміцніють і підростуть до 25 см, розсаду можна висаджувати у відкритий грунт. Я віддаю перевагу висадку у теплицю. Роблю між рослинами відстань в 50 див Між рядами залишаю до 1 метра.

Як бачите, догляд за баклажанами простою не назвеш. Але при дотриманні правил посіву і подальшого догляду можна добитися гарного результату.

Якщо ви займалися вирощуванням цієї культури, було б цікаво дізнатися вашу думку на цей рахунок.

Ставте лайк та підписуйтесь на канал-у нас багато цікавої інформації!

А ви вже читали:

Корисно до прочитання: