Чи можна залишати урожай на грядках: зимівля овочів, зелені і трав у відкритому грунті
Зібраний вчасно урожай навіть при правильному зберіганні в погребі часто загниває і стає придатним в їжу. Перепади температури, цвіль і грибок нещадно знищують те, що ми вирощували з таким трудом. В деякій мірі з цієї неприємної ситуації є вихід. Багато овочеві і пряні культури в моєму саду зимують прямо на грядках. Які овочі можна не прибирати на зиму і як їх правильно підготувати до морозів, я розповім в цій статті.
Однорічні коренеплоди
Перезимовавшая в грунті морква обростає корінням і використовується мною, головним чином, для переробки. Адже без неї не обійтися при приготуванні їжі. У відкритій грядці моркву можна сміливо залишати аж до листопадових морозів.
Після цього я зрізаю у бадилля коренеплодів і готую їх до зимівлі. Грядку щедро закидаю ялиновими гілками, зверху утеплюю щільним шаром соломи і накриваю плівкою. В особливо морозні зими додатково накидаю поверх плівки сніг.
Ця рослина відрізняється дуже довгим періодом дозрівання плодів і їх стійкістю до низьких температур. Деякі садівники зберігають пастернак у погребі, однак для його успішної зимівлі необхідно регулярно виконувати ряд умов.
Наприклад, плоди рекомендується періодично обприскувати цибульним настоєм, а також створити певний рівень вологості в сховище. Тому в моєму саду пастернак відмінно зимує у відкритому грунті. Для цього я просто підгортаю коренеплоди шаром грунту в 5-7 див.
Для успішної зимівлі дайкона в ґрунті є деякі нюанси. По-перше, перед настанням холодів необхідно зрізати у коренеплоду бадилля.
По-друге, обгородити грядку з рослинами по периметру бортами з дощок, поглибивши їх у землю на 15-17 див.-третє, замульчувати грядку чистим річковим піском.
Цей знаменитий своєю красою коренеплід ще і неймовірно корисний. Завдяки морозостійкості, топінамбур відмінно переносить зиму в грунті, а ось при знятті врожаю та зберіганні його в погребі погано лежить.
Якщо зима видається не надто холодна, топінамбур легко витримує морози на відкритих грядках. Але коли холоду міцнішають, я додатково вкриваю рослина ялиновим лапником і шаром сіна або соломи.
Багаторічні коренеплоди і трави
Хрін, щавель, ревінь, цибуля батун, м’ята, меліса, естрагон, материнка – всі ці рослини благополучно ростуть практично в кожному саду і без особливих проблем зимують у відкритому грунті.
У сильно морозні зими, а також в регіонах з суворим кліматом, я б рекомендував замульчувати трави на зиму шаром торфу, і тоді вже ранньою весною ви зможете насолоджуватися ароматним вітамінами.
Зелень
Деякі види корисних зелених приправ також можна сміливо залишати в грунті на зиму.
З настанням морозів бадилля з селери я зрізаю, потім мульчую або підгортаю рослина шаром землі. Можна додатково утеплити коріння укривним матеріалом або ялиновим гіллям.
Ця смачна пряна трава придатна в їжу після зимівлі лише перший час на початку весни. На літо я саджу петрушку заново, щоб отримати свіжий урожай. Для того, щоб трава успішно перезимувала у відкритому грунті, грядки з рослиною мульчують сумішшю торфу й перегною на глибину 7-10 см. Цього буде цілком достатньо, і вже через 2-3 тижні після сходу снігу свіжа зелень на столі вам гарантована.
Перераховані поради, а також своєчасна профілактика атаки гризунів на ваші грядки, дозволяють зберегти врожай взимку у відкритому грунті аж до весни.