Мої кущі смородини плодоносять десятиліттями — правильна осіння обрізка
Осінь – час, коли садівникові пора братися за секатор і проводити обрізку дерев і чагарників. Не є винятком і смородина. Розберемося, як саме восени треба обрізати чорну, білу і червону різновиди цього ягідного куща. Я розповім, як проводжу цю процедуру.
Коли братися за роботу
Час для осінньої обрізки будь-яких культур – проміжок між обпаданням листя (тоді зупиняється сокорух, і культура легко переносить «хірургічне втручання») і початком морозів (на холоді будь-які рани на рослинах довго заживають – і тому їх треба уникати).
Обрізка чорної смородини
Кущі чорної смородини невибагливі, тому особливої складності в їх обрізанні немає. Потрібно діяти так:
- Спочатку я готую інструменти. Потрібен гостро заточений секатор – і, якщо час упущений, і зайві гілки доросли до півтора сантиметрів в діаметрі, такий же кущоріз. Перед обрізанням я або прокаливаю леза на відкритому вогні не менше 30 секунд, або протираю їх розчином спирту або борної кислоти, щоб не внести заразу.
- Після цього я очищаю пристовбурне коло. Стара мульча, листя, опале гілочки, напівзогнилі ягоди – все це я видаляю і спалюю або компостирую.
- Вирізаю старі гілки. Особливо ті, які зламані, проїдені шкідниками або покриті мохом або лишайником.
- Вирізаю відростки, що лежать на землі. Виняток – ті, які я планую потім укоренити і висадити окремо: їх я присипаю землею і залишаю зимувати.
- Вирізаю всю центральну частину куща і пагони, що ростуть всередину.
- Молоді гілки укорочую, залишаючи не більше 5-7 див.
Після цього залишається лише обприскати кущ протигрибковим препаратом (якщо нічого немає під рукою – згодиться і 3 %-ний розчин купоросу), замазати зрізи варом і підгодувати рослина фосфорно-калійними добривами – і можна залишати кущ до весни.
Тонкощі обрізки різновіковій смородини
Чорна смородина – рослина, невибаглива настільки, що проблема від нього позбавитися, а не зберегти. Тим не менш, є свої підходи до кущів різного віку:
- однорічний саджанець обрізають до 1-2 нирок;
- дворічний – до 3-4 найсильніших відростків;
- кожен рік вирізають все зайве, вкорочуючи пагони і залишаючи не більше 5 гілок з деревиною, видаляючи перед зимою всі молоді пагони.
Проте це не обов’язкова процедура і не буде великою помилкою, якщо ви пропустите. У мене хороший і здоровий кущ виник випадково з дикої порослі біля садової водяної колонки. Я його не чіпаю вже років п’ять – просто з цікавості: «А що вийде?». Але, хоча я біля тієї колонки кожен рік змішую хімікати і заправляю обприскувач (при цьому частина гербіцидів проливається на дикий кущ), він росте і активно плодоносить. Я підозрюю, що він переживе мене – і ягоди з нього будуть збирати і мої онуки.
Обрізка червоних і білих сортів восени
Червона і біла смородини ростуть повільніше, тому обрізати ці кущі треба дбайливіше. Молоді саджанці краще взагалі не чіпати, обрізаючи не частіше, ніж раз в 2-3 року. Крім того, у цих різновидів основний урожай дають обрізані річні прирости.
Обрізаючи червоні і білі кущі, пам’ятайте: у них гілки плодоносять до 8 років поспіль. Тому має сенс обмежитися лише санітарної обрізанням (тобто видаленням сухих, хворих і зламаних гілок), а також знищенням непотрібної кореневої порослі.
При обрізанні червоної і білої смородини пам’ятайте: залишати молоду поросль треба саме в тій кількості, в якому ви зрізуєте старі гілки. Простіше кажучи: зрізали три старих – залиште три втечі порослі. А от кінці гілок, не дозріли до осені, можна різати сміливо.
Омолоджування старих кущів
Смородина може пережити того садівника, який її посадив. Вважається, що на 12-ий рік кущ вироджується повністю – але якщо зрізати занадто старі гілки і залишати нові на заміну, кущ здатний давати урожай та через 30-40 років. Червону смородину можна взагалі не омолоджувати років 15-20: вона вироджується слабо.
Омолоджування здійснюється мінімум в 3 підходи (тобто за 2-3 роки). Воно проводиться так:
- Вибираються найбільш товсті і старі гілки – особливо покриті мохом.
- У кожному сезоні вирізається не більше третини куща. Занадто сильна обрізка погубить смородину.
- Гілки зрізуються біля самої землі, не залишаючи пеньків.
- Зрізи опудрювальні золою і замазуються варом.
Я роблю саме так – і у мене плодоносять досі ті кущі, які садив ще мій покійний дід.